Člen skupiny ENETIQA

O nás

Zásobování teplem Vsetín a.s. dodává teplo pro domácnosti a další zákazníky ve Vsetíně a pro průmyslový areál Jasenice ve Vsetíně. Pro zákazníky průmyslového areálu Jasenice dodává také pitnou vodu, odvádí odpadní a srážkové vody a poskytuje zde služby elektronických komunikací. Společnost je také dodavatelem pitné vody ve Studénce.

Více informací

Cena tepla pro rok 2021 klesla pod hranici 600 Kč/GJ

Ing. Michal ChmelaDíky poklesu ceny plynu v roce 2020 a investicím do modernizace teplárny mohlo vedení naší společnosti snížit ceny tepla pro rok 2021 pod hranici 600 Kč za gigajoul. Cena klesá oproti ceně letošní o 5 % na 598 korun včetně DPH.

Podle předsedy představenstva Michala Chmely může cena plynu zase stoupnout, což by cenu tepla navýšilo, ale investice z posledních let, zvyšující efektivitu výroby tepla, a příjmy z výroby elektřiny, by tento růst tlumily. „Například do teplárny Jiráskova jsme v letošním roce pořídili za několik desítek milionů korun nový nízkoemisní horkovodní kotel a dvě kogenerační jednotky na společnou výrobu tepla a elektřiny,“ říká Michal Chmela.

Rozhovor s Michalem Chmelou o vsetínské teplárně

O ZEVO, ceně tepla a investicích

Vsetínská teplárna v listopadu opět rozvířila vody oznámením, že se blíží závěrečná fáze projednávání vlivu spalovny v lokalitě Ohrada na životní prostředí (proces EIA). Té spalovny komunálního odpadu, jejíž přípravu výstavby vedení společnosti Zásobování teplem Vsetín (ZTV) ukončilo již před rokem. Na důvody tohoto kroku jsme se zeptali předsedy představenstva teplárny Ing. Michala Chmely.

Proč jste neukončili proces EIA před rokem, kdy jste projekt spalovny zastavili?

Proces EIA byl už hodně rozjetý, dokumentaci jsme měli hotovou, takže nám bylo líto posuzování nedokončit. Chtěli jsme mít razítko, že naše ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů, pozn. redakce) na Ohradě by mělo na životní prostředí jen zanedbatelný vliv.

V dopise starostovi jste uvedl, že chcete výsledky EIA využít v jiných lokalitách. Je EIA ze Vsetína použitelná v jiných městech?

Pokud EIA prokáže, že by ZEVO ve Vsetíně neohrožovalo životní prostředí, je pravděpodobné, že ZEVO o podobné kapacitě a technologii nebude ohrožovat přírodu a lidi ani nikde jinde. A to je důležitá informace pro všechna města střední velikosti, která uvažují, že by likvidaci komunálního odpadu po zákazu skládkování vyřešila jeho spalováním. A pro upřesnění ještě dodám, že využít výsledky EIA plánuje naše mateřská společnost MVV Energie CZ.

Která města o výstavbě ZEVO uvažují?

Pokud budete sledovat odborná periodika, tak zjistíte, že je to řada měst napříč republikou, ve kterých existuje systém dálkového vytápění, které každé ZEVO potřebuje, aby teplo z odpadu mohlo být ekologicky využito. Naposled oznámila záměr postavit ZEVO teplárna České Budějovice, která je městskou akciovou společností. V rámci MVV Energie CZ aktuálně posuzujeme výstavbu ZEVO jako jednu z možných variant modernizace teplárny v Uherském Hradišti, kde je město téměř polovičním spoluvlastníkem teplárny.

Pojďme k ceně tepla. Jaká bude příští rok?

Věřím, že naše zákazníky potěšíme, protože cenu pro domácnosti snižujeme téměř o 5 %, takže prolomí hranici 600 Kč za gigajoul, a klesne na 598 korun včetně DPH.

Je to díky poklesu ceny plynu?

Cena plynu se průběžně mění a nyní například stoupá, ale na příští rok jsme plyn nakoupili výhodněji, což je hlavní důvod, proč můžeme zlevnit.

A jaké jsou ty další důvody?

Průběžně modernizujeme naši výrobní základnu, abychom například vydělali více na prodeji elektřiny, kterou vyrábíme společně s teplem v kogeneračních jednotkách. Nebo vyměňujeme starší technologie za moderní, úsporné a ekologické. Například do teplárny Jiráskova jsme v letošním roce investovali několik desítek milionů korun, kdy jsme pořídili dvě kogenerační jednotky a nízkoemisní horkovodní kotel.

Přinese nějaké úspory i rozkopání sídliště Rybníky?

Jinak to bohužel nešlo, ale stálo to za to. Nové horkovodní potrubí, které jsme položili, má nižší tepelné ztráty a zajistí spolehlivost dodávek v této lokalitě. Kromě toho jsme instalovali patnáct nových objektových předávacích stanic, díky kterým můžeme na přání našich zákazníků například regulovat teplotu v domě nebo měnit teplotu dodávané vody. Zvýší se komfort pro zákazníky a jejich možnost regulovat odběr tepla podle potřeb bytového domu. Budou tak moci ovlivňovat i náklady na teplo.

Ovlivnila nějak provoz teplárny první nebo druhá vlna covidu?

Byla to pochopitelně komplikace, přijali jsme řadu preventivních opatření, abychom kvůli nedostatku personálu nemuseli omezovat dodávky tepla. Nakonec jsme oběma vlnami prošli dobře a dodávky tepla nebyly nijak ohroženy a věřím, že to tak bude i nadále. Bohužel jsme museli omezit akce pro zákazníky, například zrušit na Vsetíně oblíbený Den otevřených dveří v teplárně Jiráskova. Ale pokračovali jsme v podpoře sportovní a kulturní činnosti pro děti a mládež a uspořádali pátý ročník soutěže pro mateřské školy, které se zúčastnilo osm set dětí. Jsem rád, že jsme  ten těžký rok takto zvládli. Přeji nám i našim zákazníkům do Nového roku hlavně hodně zdraví.

Přerušení dodávek tepla a teplé vody

V současné době dodáváme teplo a teplou vodu do všech odběrných míst ve Vsetíně, dle smluvních podmínek.

Důležité kontakty Vsetín

CZT Město (Vsetín)

Pohotovost pro havarijní situace v dodávkách tepla CZT
 603 555 815 (nepřetržitě)

Dispečink teplárna Jiráskova
 571 815 206 (nepřetržitě)

Průmyslový areál Jasenice

Distribuce elektřiny
 724 650 866 (nepřetržitě)

Elektronické komunikace
  571 804 545
(v pracovní dny v době 6:00÷14:00)

  724 650 866
(v mimo pracovní době)

Výroba a distribuce tepla
 724 650 881 (nepřetržitě)

Vodovody a kanalizace
 724 650 881 (nepřetržitě)

Důležité kontakty Studénka

Provozovna Studénka

Vodovody a kanalizace
 602 709 156 (nepřetržitě)

Jak se k nám dostanete?

imgMap_vsteplo

Zpravodaj skupiny ENETIQA a.s. - NEWS

Zpravodaj skupiny MVV Energie CZ - NEWS